1. Napar z kminku

Wsyp do kubka dwie łyżeczki kminu rzymskiego i zalej wrzątkiem. Zaparzaj napój przez dziesięć minut. Odcedź herbatkę tuż przed wypiciem. Napar łagodzi pieczenie w przełyku.

2. Odwar jałowcowy

Przez kwadrans gotuj w rondelku łyżeczkę jagód jałowca i szklankę wody. Po tym czasie odcedź odwar i zostaw go do ostygnięcia. By zapobiec zgadze, zaleca jest popijanie zimnego płynu – po łyżce, trzy razy dziennie.

3. Soda oczyszczona

Łyżeczkę proszku rozpuść w szklance przegotowanej wody. Wypicie od razu całej porcji gwarantuje błyskawiczne złagodzenie tej dokuczliwej dolegliwości.

4. Sok z ziemniaków

Obierz kilka ziemniaków, zetrzyj je na drobnej tarce i z uzyskanych wiórków wyciśnij sok. By zmniejszyć pieczenie w gardle, wystarczy wypić łyżeczkę soku.

5. Przekąska migdałowa

Żeby zabezpieczyć się przed pojawieniem się zgagi, pomiędzy posiłkami przegryzaj po kilka migdałów.

6. Nalewka z zielonych orzechów

Dwanaście zielonych orzechów włoskich pokrój na ósemki (razem z łupinkami), wsyp do słoja i zalej połową litra spirytusu. Po miesiącu zlej nalewkę i wsyp do niej szklankę cukru. Potrząsaj naczyniem, aż całkowicie się rozpuści. Zażywaj po kieliszku, by ukoić dolegliwości układu pokarmowego.