Cholestaza jest dolegliwością charakteryzującą się wstrzymaniem przepływu żółci. Żółć, którą produkują komórki wątroby odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, gdyż dzięki niej możliwe jest chociażby trawienie pokarmów, głównie tłuszczów, a także przyswajanie witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach.

 

Cholestaza – charakterystyka

W pierwszej kolejności należy rozpocząć od tego, że cholestaza jest patologią, która wpływa negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Objawia się ona zatrzymaniem przepływu żółci, co ma wiele przyczyn. Aby dokładnie ją zrozumieć wskazuje się dwa rodzaje cholestazy, czyli wewnątrzwątrobową, kiedy to następują problemy z wytwarzaniem żółci, a także zewnątrzwątrobowa, gdy odpływ żółci nie przebiega w sposób prawidłowy. Patologii można się nabyć, dzięki wszystkim elementom odpowiedzialnym za degradację komórek wątroby. Dotyczy to chociażby alkoholu, tłustych pokarmów oraz różnorodnych infekcji. Kiedy wziąć pod uwagę cholestazę zewnątrzwątrobową odnosi się ona do dróg żółciowych do których wlicza się kamicę żółciową, nowotwór dróg żółciowych i choroby trzustki sprawiające, że żółć nie zostaje przetransportowana do właściwego miejsca, ale gromadzi się w wątrobie.

 

Jak objawia się cholestaza?

Jednym z najczęstszym objawów jest swędzenie skóry, które przybiera na mocy w przypadku rozgrzania organizmu i pod wieczór, co wpływa na jakość snu. Choroba w zdecydowany sposób oddziałuje na jakość życia, dlatego warto ją jak najszybciej rozpoznać oraz zacząć leczyć. Chorzy wielokrotnie zmagają się także z większym stężeniem bilirubiny i zbyt dużą aktywnością fosfatazy zasadowej, za ich produkcję odpowiada wątroba.

Kiedy człowiek nie posiada wystarczających ilości żółci zauważa powiększoną wątrobą, czasem śledzionę, a oddawany kał ma niecodzienny kolor. Warto zwracać uwagę przede wszystkim na biały stolec, gdyż jest to jeden z najczęstszych sygnałów, że w organizmie zostaje gromadzona żółć. Jednym z najbardziej oczywistych objawów są zaburzenia trawienia, przede wszystkim związane z wchłanianiem tłuszczu oraz witamin, które rozpuszczają się w nim, czyli witaminy A, D, E oraz K.

Z chorobą wielokrotnie zmagają się także kobiety w ciąży (trzeci trymestr). Jest to ściśle związane z funkcjonującymi w ich organizmie hormonami, uwarunkowaniami genetycznymi oraz środowiskowymi. Może to być związane także z gabarytami dziecka, które sprawia, że macica również się powiększa, występuje nacisk na wątrobę – dotyczy to głównie osób, które w trakcie ciąży zdecydowanie zwiększyły swoją masę ciała.