Czy nabiał może szkodzić zdrowiu?
Czy nabiał może szkodzić zdrowiu?

Czym jest nabiał?

Nabiałem nazywamy wszystkie produkty bogate w proteiny (czyli białko) łatwo przyswajalne dla człowieka. Należą do nich wszystkie produkty mleczne pierwotne lub przetworzone. Nabiał oprócz białka jest bogatym źródłem wapnia oraz witamin z grupy B, A i D.

Dlaczego należy spożywać nabiał?

Nabiał jest bardo ważnym elementem zdrowej diety. Zawarte w produktach nabiałowych pełnowartościowe białko służy, jako budulec mięśni, umożliwia prawidłowy wzrost i rozwój. Wszystkie aminokwasy białkowe są niezbędne do życia. Służą one organizmowi do syntezy enzymów, hormonów, budują komórki i odpowiadają za prawidłowy przebieg wszystkich procesów życiowych. Wapń i fosfor obecne w produktach mlecznych wpływają na prawidłowe działanie układu szkieletowego. Obecnie jednak coraz częściej podważa się zdrowy wpływ nabiału w diecie.

A może jednak nabiał szkodzi?

Generalnie nabiał nie szkodzi zdrowiu człowieka. Spotka się jednak przypadki, że spożycie produktów mlecznych wpływa negatywnie na zdrowie, bądź wygląd pewnej grupy ludzi. Należą do niej osoby nietolerujące białka. Do chorób wynikających z nietolerancji nabiału należy między innymi skaza białkowa. Jest ona wynikiem nietolerancji białka mleka – kazeiny lub laktozy i objawia się czerwonym rumieniem pojawiającym się na twarzy oraz wysypką. Dotyka ona często małych dzieci. Choroba ta zwykle ustępuje z czasem, wraz z rozwojem dziecka rozwijają się również mechanizmy zwalczające alergeny.

Okazuje się jednak, że także wiele osób po upływie 20 roku życia zaczyna skarżyć się na boleści brzucha, biegunki, wysypki i mdłości po zjedzeniu produktów mlecznych. Naukowcy udowodnili, że po około 15 – 20 roku życia następuje dezaktywacja części enzymów odpowiadających za trawienie laktozy i kazeiny. Niestrawione białko powoduje wówczas boleści jelita cienkiego oraz wzdęcia. W takim przypadku należy usunąć z diety produkty mleczne lub ograniczyć ich spożywanie do minimum. Obecnie na rynku łatwo dostępne są produkty mleczne pozbawione laktozy i kazeiny.

Podsumowując nie należy rezygnować ze spożywania produktów mlecznych. W przypadku problemów z nietolerancją niektórych składników mleka warto zastąpić je np. mlekiem bez laktozy. Pozostałe składniki takie jak wapń, minerały i witaminy są dla organizmu niezbędne. Białko jest potrzebne organizmowi do rozwoju przez całe życie, a wapń obecny w produktach mlecznych zmniejsza ryzyko osteoporozy.