Set of gluten free products. Grains and beans

Objawy związane z alergią są znane niemal każdemu. Wiele osób doznaje ich po zjedzeniu jakiegoś dania bądź produktu. Aby określić dokładniej przyczynę uczulenia wykonuje się testy pokarmowe, które są doskonałym sposobem na zdiagnozowanie, które produkty spożywcze nie są tolerowane przez badanego. Wykonanie takich badań pozwala uniknąć groźnych chorób i ich powikłań. Czym jest test nietolerancji pokarmowej? Jak go wykonać?

 

Nietolerancja pokarmowa- czym ona właściwie jest?

Według jednej z teorii nietolerancje pokarmowe określono jako objaw przeciekającego jelita. Uszkodzona błona śluzowa jelita powoduje przedostawanie się do krwiobiegu bakterii, fragmentów niestrawionych białek oraz toksyn, które niekorzystnie oddziałują na organizm, zwłaszcza na układ odpornościowy. Konsekwencją takiego stanu rzeczy jest powstanie stanu zapalnego obejmującego cały organizm bądź jego określone części lub tkanki. Warto uwzględnić, iż alergia i nietolerancja pokarmowa nie jest tym samym zjawiskiem. Objawy tej pierwszej zazwyczaj pojawiają się jakiś czas po zjedzeniu posiłku (nawet do kilku godzin).

 

Testy nietolerancji pokarmowej

Testy nietolerancji pokarmowej umożliwiają określenie produktów, które są przyczyną ich powstania. Ma to ogromne znaczenie w przypadku chorób autoagresji, takich jak:

  • choroba Leśniowskiego-Crohna,
  • choroba Hashimoto,
  • zespół przewlekłego zmęczenia,
  • stwardnienie rozsiane,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • choroba Grave-Basedowa,
  • cukrzyca typu I,
  • toczeń,
  • zesztywniające zapalenie stawów,
  • łuszczyca.

 

W wyżej wymienionych chorobach układ odpornościowy atakuje zarówno komórki wywołujące zmiany zapalne, jak i komórki własnego organizmu. Reakcje na nietolerowane produkty mogą zaistnieć nawet po 72 godzinach od ich spożycia, tak więc korzystne jest przeprowadzenie testów nietolerancji pokarmowej oraz  kolejno wyeliminowanie z diety produktów je wywołujących.

Badania na nietolerancje pokarmowe mogą być wykonywane samodzielnie w domu lub w laboratorium. Te pierwsze polegają na pobraniu z palca próbki krwi, a wynik testu uzyskiwany jest już po 40 minutach. Nielaboratoryjne testy nietolerancji pokarmowej umożliwiają wykryć nietolerancję na ponad 59 produktów spożywczych.

Testy nietolerancji pokarmowej wykonywane w laboratorium są najczęściej oparte o metodę immunoenzymatyczną ELISA bądź o nowoczesną metodę mikromacierzy. Od pacjenta pobrana zostaje z palca próbka krwi, która następnie zostaje przebadana pod kątem obecności przeciwciał IgG. Uzyskany wynik badania laboratoryjnego jest gotowy po 10-14 dniach. Umożliwia on otrzymanie informacji o nietolerancji pokarmowej na takie produkty jak: zioła i przyprawy, orzechy i nasiona, drób i mięso, produkty zbożowe, produkty mleczne, warzywa, owoce oraz ryby i owoce morza.