Praca naszej wątroby i woreczka żółciowego pozwala nam trawić tłuszcze. Żółć wydzielana do dwunastnicy rozbija tłuszcz na mniejsze kuleczki, czyli go emulguje. Dzięki temu możliwe jest dalsze trawienie tłuszczy.

Nieprawidłowa dieta, stres i życie w szybkim tempie może przyczynić się do powstawania różnych chorób związanych z pracą dróg żółciowych. Nieleczone mogą doprowadzić do konieczności usunięcia woreczka żółciowego i konieczności stosowania ścisłej diety.

Oto najczęstsze choroby dotykające dróg żółciowych:

Kamica dróg żółciowych – polega na odkładaniu się kamieni żółciowych w pęcherzyku lub drogach żółciowych. Przez długi czas przebiega bezobjawowo, aż do pojawienia się kolki żółciowej. Objawia się ona silnym bólem w prawym nadbrzuszu i z czasem wymaga zażycia leków przeciwbólowych. Na kamicę dróg żółciowych może pomóc prawidłowa dieta, o ile zareagujemy odpowiednio szybko. Na usprawnienie pracy dróg żółciowych możemy stosować zioła z kurkumą, liść boldo, ziele glistnika, ziele dziurawca.

Zapalenie dróg żółciowych – jest następstwem długotrwale utrzymującej się kamicy. Przy ostrym zapaleniu oprócz kolki żółciowej może wystąpić gorączka, nudności, wymioty, czasem żółtaczka. W takiej sytuacji należy zwrócić się o pomoc do lekarza, który zaordynuje odpowiednie leczenie. Najczęściej są to leki przeciwzapalne, przeciwbólowe i rozkurczowe. Po ustaniu objawów należy rozpocząć wspomaganie dróg żółciowych odpowiednimi preparatami takimi jak Cholestil, Cholitol, Boldaloin.

Dyskineza dróg żółciowych – polega na nieprawidłowej pracy woreczka żółciowego i dróg żółciowych. Nie jest do końca poznana przyczyna tej choroby. Przy dyskinezie należy unikać potraw tłustych.

Leczenie operacyjne

Leczenie operacyjne polegające na usunięciu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych wraz ze złogami stosuje się przy kamicy objawowej i jeżeli istnieje ryzyko powstania raka takiego pęcherzyka. Po usunięciu woreczka żółciowego należy stosować dietę lekkostrawną, ograniczać tłuszcz oraz błonnik. Należy unikać pokarmów zawierających kwas szczawiowy, zrezygnować ze smażenia oraz sosów. Taką dietę należy stosować przynajmniej przez miesiąc po zabiegu, aby dać czas organizmowi na adaptację do nowych warunków.