Allergy food concept. Food and empty plate with magnifier on wooden table.

Istnieje cały szereg produktów, które są bardzo zdrowe, jednakże w niewłaściwej kombinacji wywołują więcej szkody niż pożytku. Przekonaj się czego nie należy łączyć, aby organizm na tym nie cierpiał.

Tych produktów nie spożywaj razem

Ogórek oraz pomidor to klasyczna kombinacja, która z reguły gości na polskich stołach, a wbrew pozorom jest szkodliwa! W ogórku występuje askorbinazen, czyli enzym utleniający witaminę C. Już jedna łyżeczka soku z ogórków niszczy witaminę C znajdującą się 3 litrach soku z pomidorów. W związku z tym, kiedy plasterki ogórka znajdą się w sałatce, wszystkie witaminy w niej występujące znikną. Istnieje jednak sprawdzony sposób na to połączenie, a mianowicie należy dodać kilka kropel soku z cytryny, aby problem rozstał rozwiązany.

Nie należy łączyć czerwonego mięsa z winem. Teoretycznie wino podkreśla smak mięsa oraz wydobywa jego głębię, jednakże dietetycy odradzają gotowania z udziałem wina. Jest to związane z  tym, że garbniki występując w winie sprawiają, że żelazo nie zostaje dobrze wchłaniane z przewodu pokarmowego. Jak wiadomo mięso spożywane jest głównie z uwagi na występujące w nim żelazo, nie warto więc zmarnować jego potencjału przez nieumyślne dodanie szkodliwego napoju.

Trzecie niewłaściwe połączenie to herbata spożywana razem z ciastem. Problemem są drożdże występując w cieśnie. Garbniki znajdujące się w herbacie wpływają na błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz sprawiają, że wchłanianie białek jest zdecydowanie utrudnione, a do tego odpowiadają za wiązanie wapna, magnezu, żelaza, cynku, miedzi oraz pozostałych istotnych pierwiastków. Negatywnie wpływają na witaminę B, która występuje w cieście drożdżowym, przypomnijmy, że odpowiada ona za sprawną pracę układu nerwowego. W związku z tym herbatę oraz kawę należy pić oddzielnie i nie łączyć ich ze słodkimi wypiekami.

Herbata z cytryną to następne połączenie, którego warto unikać. Liście herbaty są bardzo zdrowe, gdyż odpowiadają chociażby za ochronę organizmu przed rakiem oraz udarem mózgu. Cytryna sama w sobie to źródło witaminy C, która również jest potrzebna organizmowi. Mimo wszystko połączenie to nie jest dobre, dlaczego? W listkach herbaty występuje glin, który w zaparzonej herbacie staje się nieprzyswajalny przez organizm. Kiedy do naparu wprowadzi się cytrynę, glin zmienia się w cytryniam glinu, który zostaje przez organizm bardzo łatwo oraz szybko przyswojony. Właśnie dlatego taka kombinacja nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Nie należy spożywać także ryby w połączeniu z olejem słonecznikowym, kiwi oraz żelatyny i ziemniaków z masłem.