Reklama
  • Poniedziałek, 17 października 2016 (08:00)

    Choroba uchyłkowa jelit

Choroba uchyłkowa rozwija się niepostrzeżenie, a sprzyja jej monotonna dieta z małą zawartością błonnika. Powikłaniem jest perforacja okrężnicy.

Reklama

Ból w dole brzucha wcale nie był silny, jednak nie podobny do wszystkich wcześniejszych dolegliwości Agaty. Szybko pojawiły się też mdłości i biegunka. Karol, mąż 44-latki, zawiózł żonę do szpitala na ostry dyżur. Natychmiast przyjęto ją na oddział chirurgii układu pokarmowego. W ciągu 30 minut wykonano jej badanie moczu, pobrano krew i zawieziono na USG jamy brzusznej.

– Wysoki poziom leukocytów i CRP wskazuje na ostry stan zapalny, np. wyrostka robaczkowego. Najpierw musimy jednak wykluczyć ostre zapalenie przydatków – powiedział internista. Szpitalny ginekolog nie stwierdził powiększenia żadnego z jajników. Dalszym etapem diagnostyki była tomografia komputerowa.

– Widoczne są liczne rozszerzenia jelita grubego, tzw. uchyłki wypełnione zalegającą treścią pokarmową – tłumaczył lekarz, analizując tomografię Agaty. To właśnie w uchyłkach rozwinęło się zakażenie. Zagraża ono życiu, w każdej bowiem chwili może dojść do perforacji ściany jelita i zapalenia otrzewnej.

Na szczęście u Agaty nie stwierdzono aż tak poważnych powikłań i operacja nie była konieczna. Chora została jednak w szpitalu na 8 dni, podczas których podawano jej dożylnie antybiotyki, środki wzmacniające i płyny z elektrolitami.

W tym czasie Agata nie dostawała nic do jedzenia, bo leczenie zapalenia uchyłków jelitowych polega na całkowitym wyeliminowaniu na jakiś czas procesu trawienia. Dopiero po trzech dniach pacjentka mogła spożyć kleik jęczmienny i wypić ulubioną zieloną herbatę.

Czuła się już na tyle dobrze, że wypisano ją do domu. Musi jednak uważać, pamiętając, że problem może powrócić w każdej chwili. Dostała kilka zaleceń, m.in. dotyczących diety.

«Przez co najmniej dwa tygodnie po zakończeniu antybiotykoterapii pozostań na diecie ubogoresztkowej, czyli z małą zawartością błonnika.

Jedz białe pieczywo, kasze i ziemniaki, delikatne zupy-kremy. Potem stopniowo zacznij zwiększać ilość błonnika w jadłospisie. Spożywaj gotowane warzywa, np. szpinak, fasolkę szparagową, marchew, buraki, ziemniaki, duszone jabłka, kompoty z suszonych śliwek lub innych owoców.

«Unikaj palenia oraz alkoholu (możesz od czasu do czasu pić tylko małe ilości, np. w postaci lekkich drinków).

«Zrezygnuj z mocnej kawy i herbaty, nie stosuj też ostrych przypraw, np. curry i chili.

Ważna kolonoskopia

Osoba, która przeszła epizod zapalenia uchyłków jelitowych, powinna wykazać szczególną dbałość o siebie. Pierwszym zaleceniem jest wykonanie kolonoskopii około 8 tygodnia po wyjściu ze szpitala.

Pozwala ona ocenić stan wygojonych uchyłków i pobrać tkanki do badania histopatologicznego. Kolonoskopię trzeba powtarzać co dwa lata, by nie dopuścić do następnego masywnego zakażenia.

Uchyłki w okrężnicy (esicy) to problem ok. 50 procent ludzi, a u osób po 75. roku życia – aż 80 procent. U większości nie dochodzi do groźnych zakażeń.

Na żywo

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.