Reklama
  • Wtorek, 27 grudnia 2016 (13:05)

    Ciągłe zaparcia? Co je powoduje?

Są to najczęstsze zaburzenia pracy układu pokarmowego. Warto więc poznać ich przyczyny, aby zmienić nawyki albo... rozpocząć leczenie.

Z powodu wieku

Po 60. r.ż. zaparcia występują dwa razy częściej. Wiąże się to z naturalnymi zaburzeniami pracy jelit i zwiotczeniem mięśni brzucha i miednicy.

Reklama

Z wiekiem maleje ilość enzymów trawiennych. Pożyteczne bakterie tracą właściwości, mają mniejszą moc rozkładania pokarmów. Szybko rozwijają się bakterie powodujące procesy gnilne.

Rozdrabnianie pokarmu jest utrudnione przez ubytki zębów. Przyczyną kłopotów z wypróżnianiem są też zmiany hormonalne podczas menopauzy, bo spadek hormonów sprzyja nadwadze.

Winne są leki...

Niektóre z nich, m.in. stosowane przewlekle, mogą nasilać problemy z zaleganiem pokarmu. Są to antybiotyki, leki przeciwbólowe z kodeiną, na niestrawność (np. z aluminium), na anemię (z żelazem), na nadciśnienie, na padaczkę, przeciwdepresyjne, na chorobę Parkinsona.

...i choroby

Zaparciom sprzyjają schorzenia, które utrudniają przesuwanie się jedzenia, m.in. z powodu zwężeń (np. jelit) i stanów zapalnych narządów jamy brzusznej.

Poza tym z powodu pojawiających się wówczas bólów i dyskomfortu podczas wypróżniania się chorzy często unikają wizyt w toalecie, co też powoduje zaparcia. Mogą one towarzyszyć wielu różnym schorzeniom.

Choroby jelit i odbytu: zespół jelita drażliwego, skręt oraz uchyłki jelit, odbytu, przepuklina, hemoroidy, nowotwory.

Choroby miednicy: jajnika (m.in. nowotwory), macicy, endometrioza.

Uszkodzenia nerwów: spowodowane przez cukrzycę, stwardnienie rozsiane, chorobę Parkinsona, mózgu, rdzenia kręgowego (np. guzy nowotworowe).

Zaburzenia hormonalne: niedoczynność tarczycy, przysadki, nadczynność przytarczyc.

Choroby tzw. tkanki łącznej, czyli np. skóry: twardzina (jest to choroba układu immunologicznego) czy zapalenie skórno-mięśniowe.

Zmiana stylu życia

Przy zaparciach trzeba pić 1,5 l wody dziennie i jeść regularne, małe posiłki. Dietetycy zalecają pełnoziarniste produkty z błonnikiem (warzywa, owoce, otręby) i produkty z probiotykami, czyli pożytecznymi bakteriami): jogurty, kiszonki.

Należy unikać żywności wysokoprzetworzonej, bogatej w cukry. Jelita mogą być wspomagane przez buraki, śliwki, figi, rodzynki, daktyle, nasiona lnu, słonecznika, babki plesznik. Ważne jest unikanie stresu i ruch, który pobudza jelita.

Jakie brać leki

Gdy zaparcia wynikają z choroby, konieczne jest jej leczenie, co reguluje też wypróżnianie się. Lekarz może także zlecić leki przeczyszczające.

Zwiększają one objętość resztek pokarmu i zmiękczają je. Zatrzymują wodę, mają działanie poślizgowe (np. czopki glicerynowe) i aktywizują jelita. Działają jednak doraźnie, więc najlepiej normować wizyty w toalecie za pomocą diety.

Ważna praca jelit

Trawienie zaczyna się już w jamie ustnej i przełyku, a potem odby wa się w żołądku i jelitach. Przedostają się tu enzymy trawienne wy twarzane przez wątrobę i trzus tkę.

Dzięki naturalnym skurczom jelita cienkiego i grubego po karm przesuwa się, a jego resztki są wydalane na zewnątrz. Ale gdy jelita są zbyt mało aktywne, treść pokar mowa zalega i tworzą się zaparcia.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Ból po prawej stronie, pod żebrem, zwłaszcza po obfitym posiłku, wzdęcia czy odbijanie zazwyczaj przypisujemy wątrobie. Tymczasem wątroba nie daje żadnych dolegliwości, bo... nie jest... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.