Reklama
  • Wtorek, 27 grudnia 2016 (13:05)

    Ciągłe zaparcia? Co je powoduje?

Są to najczęstsze zaburzenia pracy układu pokarmowego. Warto więc poznać ich przyczyny, aby zmienić nawyki albo... rozpocząć leczenie.

Z powodu wieku

Po 60. r.ż. zaparcia występują dwa razy częściej. Wiąże się to z naturalnymi zaburzeniami pracy jelit i zwiotczeniem mięśni brzucha i miednicy.

Reklama

Z wiekiem maleje ilość enzymów trawiennych. Pożyteczne bakterie tracą właściwości, mają mniejszą moc rozkładania pokarmów. Szybko rozwijają się bakterie powodujące procesy gnilne.

Rozdrabnianie pokarmu jest utrudnione przez ubytki zębów. Przyczyną kłopotów z wypróżnianiem są też zmiany hormonalne podczas menopauzy, bo spadek hormonów sprzyja nadwadze.

Winne są leki...

Niektóre z nich, m.in. stosowane przewlekle, mogą nasilać problemy z zaleganiem pokarmu. Są to antybiotyki, leki przeciwbólowe z kodeiną, na niestrawność (np. z aluminium), na anemię (z żelazem), na nadciśnienie, na padaczkę, przeciwdepresyjne, na chorobę Parkinsona.

...i choroby

Zaparciom sprzyjają schorzenia, które utrudniają przesuwanie się jedzenia, m.in. z powodu zwężeń (np. jelit) i stanów zapalnych narządów jamy brzusznej.

Poza tym z powodu pojawiających się wówczas bólów i dyskomfortu podczas wypróżniania się chorzy często unikają wizyt w toalecie, co też powoduje zaparcia. Mogą one towarzyszyć wielu różnym schorzeniom.

Choroby jelit i odbytu: zespół jelita drażliwego, skręt oraz uchyłki jelit, odbytu, przepuklina, hemoroidy, nowotwory.

Choroby miednicy: jajnika (m.in. nowotwory), macicy, endometrioza.

Uszkodzenia nerwów: spowodowane przez cukrzycę, stwardnienie rozsiane, chorobę Parkinsona, mózgu, rdzenia kręgowego (np. guzy nowotworowe).

Zaburzenia hormonalne: niedoczynność tarczycy, przysadki, nadczynność przytarczyc.

Choroby tzw. tkanki łącznej, czyli np. skóry: twardzina (jest to choroba układu immunologicznego) czy zapalenie skórno-mięśniowe.

Zmiana stylu życia

Przy zaparciach trzeba pić 1,5 l wody dziennie i jeść regularne, małe posiłki. Dietetycy zalecają pełnoziarniste produkty z błonnikiem (warzywa, owoce, otręby) i produkty z probiotykami, czyli pożytecznymi bakteriami): jogurty, kiszonki.

Należy unikać żywności wysokoprzetworzonej, bogatej w cukry. Jelita mogą być wspomagane przez buraki, śliwki, figi, rodzynki, daktyle, nasiona lnu, słonecznika, babki plesznik. Ważne jest unikanie stresu i ruch, który pobudza jelita.

Jakie brać leki

Gdy zaparcia wynikają z choroby, konieczne jest jej leczenie, co reguluje też wypróżnianie się. Lekarz może także zlecić leki przeczyszczające.

Zwiększają one objętość resztek pokarmu i zmiękczają je. Zatrzymują wodę, mają działanie poślizgowe (np. czopki glicerynowe) i aktywizują jelita. Działają jednak doraźnie, więc najlepiej normować wizyty w toalecie za pomocą diety.

Ważna praca jelit

Trawienie zaczyna się już w jamie ustnej i przełyku, a potem odby wa się w żołądku i jelitach. Przedostają się tu enzymy trawienne wy twarzane przez wątrobę i trzus tkę.

Dzięki naturalnym skurczom jelita cienkiego i grubego po karm przesuwa się, a jego resztki są wydalane na zewnątrz. Ale gdy jelita są zbyt mało aktywne, treść pokar mowa zalega i tworzą się zaparcia.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.