Reklama
  • Środa, 1 lutego (13:05)

    Dyspepsja: bolesna niestrawność

Objawy występują zwykle krótko po posiłku. Najczęściej jest to ból w górnej części brzucha, wzdęcia, mdłości, odbijanie, zgaga i gazy. Przyczyną niestrawności mogą być zarówno stres i pośpiech – łykasz wtedy niedokładnie pogryzione kęsy – jak i źle skomponowana dieta.

Jeśli na przykład w jednym posiłku łączysz ziemniaki z mięsem lub mleko z płatkami zbożowymi, czyli produkty do których przetwarzania potrzebne są różne enzymy, a ich czynność wzajemnie się wyklucza, wtedy trawienie trwa bardzo długo.

Reklama

Czasem prowadzi to do podrażnienia śluzówki i w rezultacie – do niestrawności. Podobny skutek mogą wywołać: przejedzenie, alkohol, papierosy czy niektóre leki.

Jak można uniknąć tych kłopotów?

Jedz powoli, nieduże porcje, bez popijania. Dokładnie żuj. Unikaj nadmiernego pobudzenia i dużego wysiłku tuż po jedzeniu. Ogranicz słodycze i zrezygnuj z napojów gazowanych: sprzyjają one zgadze i wzdęciom.

Unikaj smażonego, tłustych i ciężkostrawnych potraw. Alkohol pij z umiarem, bo obciąża wątrobę. Dużo się ruszaj, dzięki temu poprawia się perystaltyka jelit, i nie jedz przed snem, bo przewód pokarmowy nie lubi pracować w nocy.

Pomoże lekka dieta

Przy silnych dolegliwościach na początku najlepsza jest głodówka: pij tylko ciepłą, przegotowaną wodę. Później zacznij jeść lekkostrawne potrawy, nie zimne i niezbyt gorące.

Mogą to być kleiki na wodzie (ryżowy lub jaglany), gotowane lub pieczone jabłko, kisiel, siemię lniane (2 łyżki na szklankę wody; należy gotować 2-3 min). Poza tym pij wywary ziołowe.

Twoje Imperium

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.