Reklama
  • Piątek, 14 października 2016 (13:05)

    Jak kontrolować uciążliwe gazy?

Słowo flatulencja brzmi może elegancko, ale określa proces, o którym nie mówimy głośno – nadmierne produkowanie gazów w jelitach. Puszczanie bąków, nad którym trudno zapanować, może być dziedziczną skłonnością, ale bywa również efektem zatrucia pasożytami lub nietoleracji laktozy. Nasilenie procesów fermentacyjnych w jelitach bywa czasem efektem ciężkostrawnej i tłustej diety.

Można oczywiście walczyć z tą wstydliwą dolegliwością, stosując preparaty zmniejszające produkcję gazów i powodujące rozpad pęcherzyków gazu w żołądku i jelitach. Jeżeli jednak te leki nie pomagają, a do tego występują bóle brzucha lub skurcze jelit, trwające nawet kilka godzin po posiłku, koniecznie należy iść do gastrologa, który zleci badanie krwi, posiewu kału oraz badanie USG żołądka.

Reklama

Dzięki temu stwierdzi, czy nie doszło do zatrucia pasożytami. Ale jeżeli gastrolog nie wskaże żadnej konkretnej przyczyny dolegliwości, warto zmienić przyzwyczajenia żywieniowe, ograniczając w diecie pokarmy ciężkostrawne.

Oligosacharydy znajdujące się m.in. w fasoli, brokułach, kapuście i soczewicy, są ciężkostrawne, gdyż nie mogą być całkowicie rozłożone w układzie pokarmowym.

Betaglukany zawarte w otrębach i pektyny z jabłek są tylko częściowo trawione, więc stają się materiałem do czterokrotnie większej produkcji gazów w jelitach.

Twoje Imperium

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.