Reklama
  • Środa, 2 listopada 2016 (13:00)

    Jak zapobiegać zapaleniu żołądka

Jedz potrawy o łagodnym smaku, zrezygnuj z tych, które podrażniają błonę śluzową. Unikaj stresu i prowadź regularny tryb życia.

Reklama

Gdy czasami pobolewa cię żołądek, zwróć uwagę na swój styl życia. Dbaj o to, co jesz. Dzięki temu unikniesz zapalenia błony śluzowej układu pokarmowego.

1. Co pić i jeść? Pij słabą herbatę i kawę zbożową (np. z mlekiem). Jedz produkty mleczne: mleko, ser biały, masło, gotowaną, duszoną cielęcinę, drób, galaretki z nóżek cielęcych. Można też jeść młodą, miękką wołowinę, gotowaną szynkę, polędwicę, ryby gotowane, w galarecie. Wskazane są jaja na miękko, jajecznica, omlety na parze, makarony, kasze, ryż, jasne pieczywo. Dopuszczalne są biszkopty, herbatniki i ciasto drożdżowe, galaretki owocowe, kisiele, budynie. Owoce (głównie jabłka) i warzywa (marchewka, ziemniaki, buraki, szpinak, sałata, kalafior) powinny być też w postaci gotowanej.

2. Czego nie wolno? Wyeliminuj produkty drażniące błonę śluzową żołądka i dwunastnicy. Są to: mocna kawa i herbata; wywary z mięsa (np. rosoły) i warzyw (soki nierozcieńczone). Również wędliny i produkty wędzone, surowe warzywa i warzywa z dużą ilością błonnika (kapusta, ogórki). Unikaj surowych, niedojrzałych, kwaśnych owoców, suszonych, ze skórą. Niewskazane są dżem, ciasta, kremy.

3. Bez używek i leków. Zrezygnuj z napojów alkoholowych (nawet drinków i piwa) oraz palenia papierosów. Unikaj również silnych leków, które podrażniają układ pokarmowy. A także tych, które powodują przekrwienie błony śluzowej (kwasu acetylosalicylowego, czyli m.in. aspiryny, preparatów przeciwbólowych, przeciwzapalnych). Jeśli musisz je stosować, popij je dużą ilością wody. Zawsze skonsultuj się z lekarzem, czy możesz je zażywać.

4. Relaksuj się. Zapobiegaj stresującym sytuacjom, które zwiększają produkcję kwasów w żołądku. Podrażniają jego ścianki i je uszkadzają, prowadząc do stanów zapalnych i nadżerek. Dbaj także o to, aby się nie przemęczać i często wypoczywać.

5. Herbatki i preparaty. Ulgę przyniosą ci roślinne substancje, które ochronią delikatną błonę śluzową: napary z rumianku, zielona herbata, lukrecja, sok z aloesu.

6. Co zażywać? Witaminy z grupy B, a szczególnie B12 wspomagają regenerację błony śluzowej żołądka. Witamina C i cynk pomagają w zapobieganiu i leczeniu stanu zapalnego błony śluzowej. Cynk jest też ważnym minerałem, który zwiększa odporność organizmu na infekcje, w tym żołądka. Pamiętaj też o probiotykach, które przywracają równowagę flory trawiennej, zapobiegają zakażeniom Helicobacter pylori.

7. Zrób badania. Poinformuj lekarza o dyskomforcie przed i po posiłkach. Być może zleci ci on badania na bakterie Helicobacter pylori (np. we krwi albo tzw. test oddechowy). Jeśli wykryją one obecność bakterii, lekarz zleci ci 2 antybiotyki i lek zmniejszający ilość kwasu żołądkowego. Kuracja trwa krótko, bo jedynie 7-10 dni.

Jak się odżywiać

Spożywaj regularnie co 3 godziny niewielkie porcje. Staraj się, aby posiłki były rozdrobnione, najlepiej półpłynne, przetarte. Nie używaj ostrych przypraw: soli, pieprzu, musztardy, papryki, cebuli, czosnku, chrzanu.

Relaks

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.