Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Kamica nerkowa: jak uniknąć ataku?

Reklama

Różne rodzaje kamicy dają te same objawy, choć mają różne przyczyny. Każda z nich wymaga też innej diety. Sprawdź co jeść, a czego unikać, by trzymać chorobę w ryzach.

Rodzaj kamicy

Szczawianowo- wapniowa najczęstszy rodzaj kamicy, na jej powstanie ma wpływ głównie dieta – nadmiar produktów z wit. C i tzw. szczawianami.

Co można jeść?

✔ drożdże ✔ kiełki ✔ jaja ✔ chleb razowy ✔ kasze ✔ chude mięso ✔ ryby ✔ drób ✔ ogórki ✔ sałata ✔ masło ✔ cebula ✔ owoce

Czego nie można jeść

✘ czekolada ✘ kakao ✘ szpinak ✘ rabarbar ✘ szczaw ✘ cytryny ✘ buraki ✘ ostre przyprawy ✘ alkohol ✘ napoje gazowane ✘ kawa ✘ herbata

Fosforanowo- wapniowa przyczyną mogą być zakażenia układu moczowego, niedobór magnezu i witamin z grupy B oraz nadmiar fosforu w diecie.

Co można jeść

✔ ryby ✔ kasza gryczana, jęczmienna i pęczak ✔ makarony ✔ chleb ✔ masło ✔ mięso ✔ miód naturalny

Czego nie można jeść?

✘ konserwy rybne ✘ nasiona roślin strączkowych ✘ warzywa i owoce ✘ mleko i jego przetwory ✘ jaja ✘ lecznicze wody mineralne o pH powyżej 9

100 rad

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.