Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:00)

    Niestrawność ma wiele przyczyn

Może być nie tylko skutkiem błędów w żywieniu, ale i poważnych chorób układu pokarmowego

Reklama

Zwykle powoduje ją jedzenie w pośpiechu, niedokładne gryzienie, objadanie się, picie słod- kich i gazowanych napojów wywołujących wzdęcia, stres. A także tłuste, ciężkostrawne posiłki, bo organizm długo je trawi. Ale właściwa niestrawność to taka, gdy dolegliwości utrzymują się minimum trzy miesiące. Jej przyczyny są różne.

Leki i używki

Trawienie utrudniają leki przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybiotyki, na nadciśnienie, suplementy (z żelazem, potasem) oraz podrażnienia żołądka, przełyku np. tytoniem, alkoholem. Co robić? Wskazana jest konsultacja z lekarzem, dieta i zrezygnowanie z używek. Wrzody żołądka Objawy to ból w nadbrzuszu przed, po jedzeniu, poniżej mos- tka, nad pępkiem, pieczenie, uczucie głodu, mdłości, zgaga, wymioty. Łagodzi je chwilowo zjedzenie czegoś, wypicie mleka. Przyczyną są skłonności genetyczne, nadżerki układu pokarmowego, nadmiar kwasu solnego, bakterie Helicobacter pylori. Mogą one spowodować wrzody, zapalenie żołądka, a nawet raka. Co robić? Aby zniszczyć bakterie, przez tydzień przyjmuje się dwa antybiotyki i lek zmniejszający wydzielanie soku żołądkowego. Przy wrzodach zażywamy preparaty osłaniające śluzówkę żołądka i przyspieszające gojenie się. Można (zgodnie z zaleceniem lekarza) pić tzw. mleczka lub zażywać leki, które neutralizują kwas solny. Niekiedy konieczny jest zabieg chirurgiczny. Cofanie się pokarmu Przyczyną jest przemieszczanie się (refluks) jedzenia, soków żołądkowych m.in. do przełyku. Objawy to pieczenie, bóle za mostkiem, odbijanie, zgaga. A także zwracanie pokarmów, np. w pozycji leżącej i podczas schylania się. Co robić? Przyjmuje się leki hamujące produkcję soków żołądkowych, poprawiające pracę tzw. mięśni zwieracza, osłaniające układ pokarmowy. Niekiedy wykonuje się operację (laparoskopem, przez giętką rurkę).

Zapalenie trzustki

Objawem jest nagły ból w górnej części brzucha. Promieniuje od pleców, trwa kilka dni. Enzymy trzustki trawią wtedy własne białko i tłuszcze. Chory ma gorączkę, żółtaczkę, nudności, wymioty, bóle mięśni, szybkie tętno, niskie ciśnienie. A także krwawienia, biegunki, wymioty, zażółcenie skóry, oczu, cukrzycę.

Co robić? Ostry stan leczy się w szpitalu. Choremu daje się silne leki przeciwbólowe i zmniejszające ilość soku trzustkowego. Konieczna jest głodówka, odżywianie pozajelitowe (kroplówki), odsysanie treści żołądkowej. Przyjmuje się silne antybiotyki, stosuje się dializy, by wypłukać toksyny.

Konsultacja: Grzegorz Borstern, internista

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.