Reklama
  • Wtorek, 7 lutego (13:00)

    Przejedzenie. Jak sobie ulżyć?

Jeśli dolegliwości bólowe są bardzo silne, wypij napar z ostropestu. Załagodzi nieco stan alarmowy w twojej wątrobie.

Reklama

Smażony karp, grzyby, kapusta, ciasta, orzechy, bakalie, napoje gazowane... Lista naszych kulinarnych grzeszków w święta niepokojąco się wydłuża. Czasem nam to ujdzie płazem, ale niekiedy po takim rozpasaniu cierpimy katusze. Jak pomóc żołądkowi uporać się z nadmiarem kalorii, tłuszczu i cukru? Oto kilka sprawdzonych posobów.

Pij dużo płynów

Ciepłe napoje, takie jak woda z imbirem, herbaty i napary owocowe oraz ziołowe, np. z rumianku, przyniosą nam ulgę. Czarna herbata, oczywiście bez cukru, pobudzi produkcję soków trawiennych, zielona pomoże zmniejszyć uczucie sytości, czerwona przyspieszy metabolizm, a mięta rozprawi się z uczuciem mdłości po zbyt wielu zjedzonych kawałkach ciasta i czekoladkach.

Uspokój żołądek

Jeśli boli cię brzuch i jesteś częstym gościem w toalecie, najlepiej wypij napar z suszonych czarnych jagód. Dzięki dużej zawartości garbników uspokoją jelita. Jeśli nie masz jagód, możesz pić sok z aronii. Powinien pomóc także mocny napar z czarnej herbaty, ale uwaga – czasem może wywołać wymioty. Oczywiście koniec z jedzeniem, teraz musi ci wystarczyć kleik ryżowy.

Pozbądź się wzdęć

Często zapominamy, że ludzki żołądek jest wielkości naszej pięści, i pakujemy do niego, ile się da. W efekcie tworzą się wzdęcia i wyglądamy, jakbyśmy połknęły piłkę. Na tę przypadłość skuteczne są napary z szałwii, rumianku, kopru włoskiego lub kminku.

Pokonaj zgagę

Kiedy wciąż nam się odbija i piecze w przełyku, zjedzmy garść migdałów. Sprawdzi się także napar przyrządzony z łyżeczki startego korzenia imbiru, anyżu lub kopru włoskiego. Niektóre osoby piją surowe zimne mleko, ale nie u wszystkich może to być dobrym pomysłem. Niestety czasem może się to skończyć rozstrojem żołądka.

Takie jest życie

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.