Reklama
  • Środa, 21 grudnia 2016 (10:05)

    Rozpoznanie i leczenie wrzodów żołądka

Możliwe, że cierpisz na chorobę wrzodową. Jeśli dolegliwości nie ustąpią po kilku dniach, udaj się do lekarza. Możesz wcześniej wykonać domowy test, pozwalający wykryć bakterie Helicobacter pylori. Kupisz go w aptece bez recepty. O czym jeszcze warto wiedzieć, podpowiada internista.

Reklama

Bardzo długo sądzono, że wrzody i towarzysząca im zgaga są efektem nadmiernego wydzielania kwasu solnego. Obecnie wiadomo, że nadkwaśność treści żołądka rzeczywiście odgrywa swoją rolę, ale głównym „winowajcą” jest bakteria Helicobacter pylori. Ponieważ szczyt jej namnażania przypada głównie na jesień i wiosnę, dlatego dolegliwości wrzodowe nasilają się w tych właśnie porach roku.

Wyposażoną w 7 witek i niezwykle ruchliwą bakterią zarażamy się drogą pokarmową (brudne ręce). Żyjąc w żołądku, swoimi produktami przemiany materii i enzymami doprowadza ona do przewlekłego nieżytu i osłabienia błony śluzowej. Soki trawienne łatwo wówczas uszkadzają śluzówkę, powodując powstanie owrzodzenia.

Wrzód to ubytek błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy, na tyle głęboki, że przenika warstwę jelit zbudowaną z włókien mięśniowych. Owrzodzenia mają średnicę od kilku milimetrów do wielu centymetrów.

Kiedyś wrzody żołądka i dwunastnicy nazywano „dyrektorską chorobą”, co podkreślało rolę stresu w ich powstawaniu.

Rzeczywiście silne zdenerwowanie generuje wyrzut adrenaliny do krwiobiegu, a to powoduje zwężenie naczyń krwionośnych układu pokarmowego oraz niedokrwienie dwunastnicy śluzówki żołądka. Ta może być uszkodzona przez bakterie Helicobacter pylori.

Objawy choroby zależą od lokalizacji wrzodu i wieku chorego

Wielu pacjentów, zwłaszcza starszych, ma niewielkie dolegliwości. Najbardziej typową jest ból umiejscowiony pośrodku brzucha, poniżej mostka, nad pępkiem.

Chorzy opisują go jako pieczenie, palenie, czasem uczucie głodu. Mogą mu towarzyszyć mdłości, odbijanie, zgaga, czasem nawet wymioty.

Niestety, tylko u połowy chorych dolegliwości bywają typowe, dlatego chorobę nie tak łatwo zdiagnozować. Dla wrzodów żołądka charakterystyczne jest nasilenie bólu po jedzeniu oraz wzdęcia, nudności i wymioty.

Przy chorobie dwunastnicy ból pojawia się wkrótce po przebudzeniu, a posiłek łagodzi go na 2-3 godziny. Przyczyną bólu mogą być też niewielkie nadżerki błony śluzowej żołądka i dwunastnicy (to też wrzody, tyle że małe i płytkie).

Trzeba je leczyć, by nie przekształciły się w typową chorobę wrzodową. Obecnie powszechnie przyjętym sposobem leczenia jest tzw. eradykacja. Podaje się tzw. inhibitor pompy protonowej, zmniejszający wydzielanie kwasu solnego prawie do zera (np. omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol).

Jednocześnie stosuje się dwa antybiotyki: (klarytromycynę oraz amoksycylinę lub metronidazol). Tygodniowa kuracja daje powyżej 90% wyleczeń. Postęp w leczeniu zmniejszył do minimum konieczność stosowania leczenia operacyjnego.

Zasady żywieniowe

Wyeliminuj z jadłospisu te potrawy, które nasilają dolegliwości (np. soki owocowe, kawa, ostre i tłuste pokarmy). Dawniej polecane mleko zwiększa jednak wydzielanie kwasu solnego, dlatego lepiej po nie nie sięgać. Szykuj dania lekkostrawne, gotowane z dodatkiem naturalnych przypraw. Jedz tylko pięć małych posiłków dziennie.

Ważne! Najbardziej miarodajną metodą wykrywania wrzodów jest gastroskopia. Czasami udaje się je uwidocznić, wykonując RTG z kontrastem przewodu pokarmowego. W pierwszej kolejności zaś warto zrobić domowy test z kropli krwi lub kału.

Kurier TV

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.