Reklama
  • Środa, 11 stycznia (08:05)

    Ucisk w nadbrzuszu. To mogą być wrzody

Ból może sygnalizować wrzody. Jeśli nie ustąpi po kilku dniach, udaj się do lekarza. Dowiedz się, jakie inne symptomy mogą świadczyć o chorobie i co jeszcze warto o niej wiedzieć.

Reklama

Długo sądzono, że wrzody i towarzysząca im zgaga są efektem nadmiernego wydzielania kwasu solnego. Obecnie wiadomo, że nadkwaśność treści żołądka rzeczywiście odgrywa swoją rolę, ale głównym „winowajcą” jest bakteria Helicobacter pylori.

Ponieważ szczyt jej namnażania przypada głównie na jesień i wiosnę, dlatego dolegliwości wrzodowe nasilają się w tych właśnie porach roku. Bakterią zarażamy się drogą pokarmową (brudne ręce).

Żyjąc w żołądku, doprowadza ona do przewlekłego nieżytu i osłabienia błony śluzowej. Soki trawienne łatwo wtedy uszkadzają śluzówkę, powodując powstanie owrzodzenia.

Wrzód to ubytek błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy, na tyle głęboki, że przenika warstwę jelit zbudowaną z włókien mięśniowych. Często silne zdenerwowanie generuje wyrzut adrenaliny do krwiobiegu, a to powoduje zwężenie naczyń krwionośnych układu pokarmowego oraz niedokrwienie dwunastnicy i śluzówki żołądka. Ta może być uszkodzona przez bakterie Helicobacter pylori.

Typowym objawem jest ból umiejscowiony pośrodku brzucha, poniżej mostka, nad pępkiem. Chorzy opisują go jako pieczenie, palenie, czasem uczucie głodu. Mogą mu towarzyszyć mdłości, odbijanie, zgaga, czasem nawet wymioty.

Niestety, tylko u połowy chorych dolegliwości bywają typowe, dlatego chorobę nie tak łatwo zdiagnozować. Dla wrzodów żołądka charakterystyczne jest nasilenie bólu po jedzeniu oraz wzdęcia, nudności i wymioty.

Przy chorobie dwunastnicy ból pojawia się wkrótce po przebudzeniu, a posiłek łagodzi go na 2-3 godziny. Przyczyną bólu mogą być też nadżerki błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Trzeba je leczyć, by nie przekształciły się w typową chorobę wrzodową. Obecnie stosuje się środki farmakologiczne, rzadko wykonuje się operacje.

GP

Zasady żywieniowe

● Wyeliminuj z jadłospisu te potrawy, które nasilają dolegliwości (np. soki owocowe, kawa, ostre i tłuste pokarmy).

● Dawniej polecane mleko zwiększa jednak wydzielanie kwasu solnego, dlatego lepiej po nie nie sięgać.

● Szykuj dania lekkostrawne, gotowane z dodatkiem naturalnych przypraw.

Ważne! Najbardziej miarodajną metodą wykrywania wrzodów jest gastroskopia. W pierwszej kolejności zaś warto zrobić domowy test z kropli krwi lub kału.

Telemax

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.