Reklama
  • Poniedziałek, 17 października 2016 (14:05)

    Zgaga. Co zażywać zamiast tabletek?

Zgaga potrafi skutecznie popsuć radość spożywania posiłków. Jeśli charakterystyczne pieczenie w przełyku lub żołądku pojawia się tylko od czasu do czasu, pomogą domowe sposoby i unikanie pewnych potraw. Na zgagę częściej narzekają osoby po 50 roku życia, palące, z nadwagą, przyjmujące leki na nadciśnienie.

Przy zgadze zrewiduj swój jadłospis. Wyeliminuj alkohol, słodycze, tłuste i kwaśne oraz ostre potrawy. Zgagę wywołać mogą: mocna kawa i herbata, gazowane napoje, owoce cytrusowe. Niewskazane są smażone dania. Należy też unikać przejadania się i spożywania w pośpiechu. Na zgagę nie pomogą mleko oraz mięta.

Reklama

Słodkie soki owocowe lepiej zastąpić warzywnymi, np. z buraków lub marchewki. Na surowo warto przegryzać ogórki i rzodkiewkę. Nie lekceważ zgagi, ponieważ utrzymująca się dłużej może być symptomem choroby serca.

Migdały

Często już po zjedzeniu jednego słodkiego migdała odczujesz ulgę, a zgaga przestanie dokuczać. Przy zgadze zaleca się je nawet ciężarnym. Jedz jednak nie więcej niż garść dziennie – migdały są bardzo kaloryczne.

Soda i cytryna

Do szklanki przegotowanej i ostudzonej wody wsyp pół łyżeczki sody oczyszczonej, wymieszaj. Dodaj kilka kropli soku świeżo wyciśnię tego z cytryny. Pij ma łymi łykami, gdy pieczenie czujesz w żołądku lub przełyku.

Anyż, koper

Napar z kminku, anyżku, nasion kardamonu, prawoślazu doskonale łagodzą przykre dolegliwości związane ze zgagą. 1-2 łyżeczki ziela (nasion) zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw do zaparzenia.

Pij napar, gdy ostygnie, małymi łykami. By zapobiegać zgadze, pamiętaj, by nie spożywać dużej ilości na raz. Dotyczy to także wypijania zbyt dużej ilości płynów.

Siemię lniane

Łyżeczkę siemienia zalej 1/2 szklanki wrzątku. Po 15 min dolej nieco wody, zamieszaj i wypij. Siemię powinno mieć konsystencję kisielu. Pij na noc.

Kminek

Jedną łyżeczkę nasion kminku zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu 10 min. Gdy odwar przestygnie, przecedź go i pij powoli w ciągu dnia. Kminek możesz też dodawać do przygotowywanych potraw, zwłaszcza ciężkostrawnych. Na zgagę pomoże też żucie nasion kminku lub świeżego imbiru.

Świat & Ludzie

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.