Przychodzimy na świat z „żelaznym” zapasem żelaza, jednak połowie pierwszego roku życia zapas tego pierwiastka ulega wyczerpaniu. Od tej chwili musimy przez całe życie dbać o jego odpowiednią suplementację. Powszechnie wiadomo o tym, jak ważne jest żelazo dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Czy brak tej substancji może mieć związek z innymi funkcjami naszego ciała?

Ludzki organizm nie wytwarza żelaza, dlatego jedyną drogą do jego uzupełnienia jest pożywienie. Odpowiednia ilość tego składnika musi trafiać do naszego ustroju każdego dnia. Co więcej, zaledwie dwadzieścia procent ferrum, które dostarczamy naszemu ciału z mięsem, wątrobą, jajami, rybami czy kukurydzą, sałatą, soją, pietruszką czy fasolą, zostanie przyswojonych w naszych tkankach. Jeśli trafi go tam mniej, niż powinno, stopniowo narastający niedobór żelaza spowoduje anemię.

W jaki sposób żelazo wędruje po naszym organizmie? Znajdziesz je w wielu niespodziewanych miejscach

Żelazo wchłania się w dwunastnicy. Potem we krwi wiąże się z białkiem do zadań specjalnych, które oddaje żelazo do szpiku kostnego, śledziony i wątroby, czyli transferyną (dlatego wątroba jest największym magazynem tego pierwiastka w organizmie). To właśnie z wątroby uruchamiane są rezerwy żelaza do tworzenia hemoglobiny, gdy przy zranieniu potrzebna jest większa ilość krwi. Oprócz hemoglobiny żelazo jest niezbędnym składnikiem mioglobiny (mięśnie) i enzymów tkankowych, znaleźć je można także w układzie nerwowym. W organizmie dorosłego człowieka powinno występować w ilości 4-5 gram. Niedobór żelaza zaczyna się poniżej tej wartości.

Anemia jako sygnał choroby. Niedobór żelaza może być także objawem schorzeń układu pokarmowego

Niedobór żelaza, który może powodować anemię i niedokrwistość, pojawia się często także na skutek ostrych i przewlekłych schorzeń układu pokarmowego. Ponieważ żelazo do organizmu przedostaje się przez dwunastnicę i jelita, dysfunkcje błony śluzowej i kosmków jelitowych odcinają inne narządy od dostaw żelaza. Bardzo często niedobór żelaza, czyli spadek poziomu tego minerału w ciele człowieka, odnotowany w badaniu krwi czy innym miejscu organizmu, stanowi pierwszy objaw problemów chorobowych dotyczących układu pokarmowego.