Antybiotyki, długotrwałe stres, wysokoprzetworzona żywność to niektóre czynniki zaburzające mikroflorę jelitową. Prawidłowa mikroflora jest bardzo ważna dla zdrowia każdego człowieka, przede wszystkim stymuluje układ odpornościowy.

Co to jest mikroflora jelitowa?

W przewodzie pokarmowym bytują mikroorganizmy, zarówno te pożyteczne np. lactobacillus, jak i chorobotwórcze bakterie i grzyby drożdżopochodne. Jeśli w jelicie dominują te dobre bakterie, uniemożliwiają mikroorganizmom chorobotwórczym na nadmierne mnożenie się. Wówczas mikroflora jelitowa jest prawidłowa.

Symptomy świadczące o zaburzonej mikroflorze jelitowej.

Jeżeli mikroflora jest zaburzona mamy do czynienia z wieloma objawami ze strony układu pokarmowego i nie tylko. Depresja, osłabienie odporności, choroby nowotworowe, alergie i nietolerancje pokarmowe to również objawy nieprawidłowej mikroflory. W przypadkach wymienionych chorób zazwyczaj leczymy objawy, a nie zagłębiamy się w ich przyczynę. Oczywiście choroby trzeba leczyć standardowo, a gdy jest podejrzenie alergii czy nietolerancji pokarmowej, należy wykonać testy pokarmowe i wyeliminować czynnik drażniący. Jednak należałoby także zadbać o styl życia i odżywiania, aby wspomóc układ odpornościowy. Najlepszym sposobem na to jest stosowanie probiotyków.

Probiotyki nie tylko przy antybiotyku.

Jeśli zaszła konieczność przyjmowania antybiotyku, kuracja powinna być uzupełniona probiotykiem, lecz nie tylko w czasie, w którym zażywamy antybiotyk. Probiotyk powinien być stosowany nawet przez kilka miesięcy. Ważne jest to, żeby przyjmować probiotyki zawierające bakterie, których akurat w organizmie brakuje. W tym celu trzeba zrobić analizę mikroflory jelitowej w laboratorium.

Nietolerancje pokarmowe a jelito

Ciekawym tematem są przyczyny nietolerancji pokarmowej. Przyczyną najczęściej jest tzw. przeciekające jelito, które jest wynikiem zaburzonej mikroflory jelitowej. Uszkodzona błona śluzowa jelita przepuszcza do krwiobiegu bakterie, toksyny, niestrawione białka, co jest bardzo szkodliwe dla układu odpornościowego. W takiej sytuacji dochodzi do przewlekłego stanu zapalnego organizmu. Należy wykonać testy pokarmowe, aby wyeliminować produkt wywołujący reakcje nietolerancji, szczególnie jeśli występuje choroba autoimmunologiczna, np. Hashimoto, łuszczyca. Testy pokarmowe można wykonać samodzielnie w domu lub w laboratorium.