Dolegliwości ze strony układu pokarmowego często potrafią nas zaskoczyć. Czasem są wynikiem złej diety, czasem stresu, a nierzadko również infekcji wirusowej. To jak funkcjonuje nasz układ trawienny, rzutuje na nasze samopoczucie, jakość pracy, nastrój. Jakie schorzenia przysparzają nam problemów? Oto kilka z nich.

Helikobacter pyroli

Jest to bakteria zasiedlająca powierzchnię komórek nabłonkowych błony śluzowej części przedoddźwiernikowej żołądka. Nosicielami tej bakterii jest ok. połowa populacji. Jej obecność w organizmie może powodować zapalenie żołądka, chorobę wrzodową dwunastnicy i żołądka. Należy pamiętać, że bakteria ta występuje zawsze w układzie pokarmowym, jedynie jej nadmierna ilość powoduje zmiany w układzie pokarmowym.

Refluks żołądkowo-przełykowy

Jest to cofanie się treści żołądkowej do przełyku, spowodowane upośledzeniem funkcji odźwiernika żołądka. Przy długotrwałym refluksie dochodzi do poważnych podrażnień przełyku przez kwasy żołądkowe. Aby ochronić śluzówkę przełyku, stosuje się okresowo leki z inhibitorami pompy protonowej zmniejszające wydzielanie kwasu solnego w żołądku np. Ortanol max, Helicid, Polprazol.

Celiakia

Choroba spowodowana uczuleniem organizmu na gluten. Jeżeli chory spożywa pokarmy zawierające gluten, dochodzi u niego do zaniku kosmków jelitowych i wypustek błony śluzowej. W wyniku tego wchłanianie składników odżywczych z jedzenia jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia wielu przykrych objawów ze strony układu pokarmowego. Jedyną metodą radzenia sobie z celiakią jest ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej.

Zakażenia bakteryjne i wirusowe układu pokarmowego

Najczęściej objawiają się ciężką biegunką i wymiotami. Powodem jest zakażenie wirusem bądź bakterią. Objawy mogą utrzymywać się nawet do tygodnia. Należy przyjmować wtedy duże ilości płynów, elektrolity i ograniczyć spożywanie pokarmów aż do ustąpienia objawów. Największym zagrożeniem podczas infekcji jest odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe.

Aby nasz układ pokarmowy był w zadowalającym stanie, należy przestrzegać odpowiedniej diety, dbać o higienę, szczególnie rąk i myć owoce oraz warzywa przed spożyciem. Warto również unikać kontaktu z osobami zakażonymi, a w razie wystąpienia dolegliwości wykonać odpowiednią diagnostykę i rozpocząć leczenie.